فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال نهم شماره 3 (پاییز 1400)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مینا جباری، محمدکاظم خالصی، سارا حق پرست*، سهراب کوهستان اسکندری صفحات 1-11

    هدف از این پژوهش بررسی اثر سطوح مختلف قلیاییت بر شاخص های رشد، آنالیز لاشه و پارامترهای خونی ماهی سفید انگشت قد بود. ماهیان مورد آزمایش در پنج سطح مختلف قلیاییت شامل آب سالن (شاهد) با قلیاییت 250 میلی گرم در لیتر، 50 درصد آب مقطر + 50 درصد آب سالن با قلیاییت 110 میلی گرم در لیتر، آب سالن + 10 گرم بیکربنات سدیم با قلیاییت 350 میلی گرم در لیتر، آب سالن + 20 گرم بیکربنات سدیم با قلیاییت 450 میلی گرم در لیتر، و آب سالن + 30 گرم بیکربنات سدیم با قلیاییت 550 میلی گرم در لیتر به مدت 8 هفته و در سه تکرار پرورش داده شدند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد با افزایش غلظت جوش شیرین، مقادیر pH، شوری، EC و TDS در آب افزایش یافت. با افزایش غلظت جوش شیرین، مقادیر آمونیاک و نیترات آب بالا رفت و کمترین میزان آمونیاک و نیترات به ترتیب در تیمار حاوی (mg/lCaco3 110) و تیمارهای فاقد جوش شیرین ثبت گردید. همزمان با افزایش قلیاییت ناشی از جوش شیرین، مقادیر گلوکز خون و کورتیزول سرم به طور معنی داری افزایش یافتند. تغییر در میزان قلیاییت آب سبب تغییرات معنی داری در شاخص های رشد و تغذیه بچه ماهیان نشد. با افزایش غلظت جوش شیرین، مقادیر هموگلوبین، هماتوکریت، گلبول قرمز و گلبول سفید خون افزایش معنی داری یافت. نتایج حاصل از آنالیز ترکیب لاشه حاکی از اختلاف معنی دار در بین تیمارهای مختلف بود. با توجه به عدم معنی دار بودن اختلافات در بین تیمارهای مورد بررسی از لحاظ شاخص های رشد، می توان دریافت که این گونه با ارزش در آب هایی با شرایط قلیاییت مشابه با پژوهش حاضر قابلیت پرورش دارد.

    کلیدواژگان: قلیائیت، بهبود رشد، آنالیز لاشه، فراسنجه های خونی، ماهی سفید
  • رسول قربانی*، علی اکبر هدایتی، احمدرضا هاشمی، محمدهادی ابوالحسنی، علی حقی وایقان، محمد امینی چرمهینی صفحات 12-22

    ماهی حمری،Carasobarbus luteus (Heckel, 1843)  متعلق به جنس باربوس یکی از گونه های آب های شیرین ایران و بومی تالاب شادگان می باشد. برخی از خصوصیات زیستی ماهی حمری در تالاب شادگان مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری از فروردین 1392 تا اسفند 1392 به صورت ماهانه از 5 ایستگاه  شامل دورق (ماهشهر)، رگبه، خروسی، سلمانه و عطیش انجام گردید. در این تحقیق، 1608 قطعه ماهی حمری (تعداد ماهیان جنس نر 276 قطعه و جنس ماده 1332 قطعه) جمع آوری و زیست سنجی گردید. نتایج نشان داد که ماهیان نمونه برداری شده در جنس نر در دامنه و میانگین طولی 28±161 (222-110) میلی متر و در جنس ماده 38±174 (280-95) میلی متر و دامنه و میانگین وزنی در جنس نر 31±60 (175-15) گرم و جنس ماده 39±80 (370-15) گرم بدست آمد. رابطه طول- وزن برای جنس نر W=0.00003L2.83(R2=0.84) و جنس ماده W=0.0001L2.80(R2=0.86) نشان دهنده رشد آلومتریک منفی است. میانگین شاخص ضریب چاقی (K) در جنس نر 14/0±77/1 و در جنس ماده 27/0±78/0 تفاوت معنی دار نداشتند (05/0<p< span="">). اوج زمان تخم ریزی ماهی در ماه فروردین بوده و طول بلوغ ماهیان در جنس نر و جنس ماده به ترتیب 152 میلی متر و 139 میلی متر و میزان تولید به ازای بیوماس آنها 71/0و 52/0به ازای سال و میزان مصرف به ازای بیوماس به ترتیب 41/15 و 37/12 بدست آمد.</p<>

    کلیدواژگان: ماهی حمری (Carasobarbus luteus)، تالاب شادگان، خصوصیات زیستی
  • احمدرضا پیرعلی زفره ئی*، علی اکبر هدایتی صفحات 23-29

    با افزایش بهره برداری از منابع آبی، افزایش جمعیت، شهرنشینی، شناسایی و حفاظت از زیست بوم های آبزیان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بدین منظور محققان استفاده از تکنیک های سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی را مناسب و کارامد می دانند. در این مطالعه نواحی مستعد حضور ماهیان در تالاب چغاخور واقع در فلات مرکزی ایران، مورد بررسی قرار گرفت. پس از تلفیق لایه های پارامترهای موثر(کلروفیل آ و دمای سطح آب)، نقشه نهایی بر اساس منطق فازی در محیطArc GIS 10.2 بدست آمد. جهت بررسی بهتر، نقشه نهایی به پنج کلاس پتانسیل بسیارکم، کم، متوسط، زیاد و بسیار زیاد تقسیم بندی شد. مناطقی که به رنگ آبی نزدیک تر هستند، از پتانسیل بالاتری جهت لانه گزینی و زیست ماهیان برخوردار هستند، همچنین هرچه به رنگ زرد نزدیک تر می شویم از پتانسیل آن ها کم می شود. همچنین نتایج  نشان داد که 91/33 درصد از منطقه دارای پتانسیل بسیارکم، 18/11 درصد پتانسیل بسیار زیاد برای حفظ زیستگاه ها هستند. این مطالعه توانایی روش فازی و تکنیک های سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در تفکیک و شناسایی مناطق مستعد را بخوبی نشان داد.

    کلیدواژگان: مکانیابی، تالاب، چغاخور، فازی، GIS، زیستگاه ماهیان
  • مهدی اسدی، محمد هرسیج، حسین آدینه*، محمد قلی زاده، نیما معظمی صفحات 30-37

    آکواپونیک یک سیستم نیمه بسته پایدار برای تولید مواد غذایی است که ترکیبی از آبزی پروری و هیدروپونیک می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر آکواپونیک بر کارایی رشد و تغذیه، فعالیت آنزیم گوارشی و پارامترهای خونی ماهی کپور معمولی به مدت 60 روز بود. این آزمایش شامل 3 تیمار (3 تکرار در هر تیمار) بود که شامل پرورش ماهی کپور معمولی بدون وجود گیاه (T0)، استفاده از سیستم آکواپونیک برای پرورش ماهی کپور معمولی همراه با گیاه کاهو (TL) و گیاه خیار (TC) است. در مجموع 225 قطعه ماهی کپور (وزن اولیه بدن: 41/0 ± 59/11 گرم) به طور تصادفی در 9 مخزن 60 لیتری توزیع شد. نتایج نشان داد که سیستم آکواپونیک در تیمار TL و TC می تواند باعث افزایش وزن (WG) و سرعت رشد ویژه (SGR) و کاهش ضریب تبدیل غذایی (FCR) کپور معمولی شود. کل فعالیت پروتیاز، آمیلاز و لیپاز نیز بترتیب در گروه TL و TC به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود. پس از 60 روز، فعالیت لیزوزیم سرم و ایمنوگلوبولین کل بطور معنی داری افزایش یافت و سطح کورتیزول و گلوکز سرم در گروه های آکواپونیک کمتر از گروه شاهد بود. بیشترین میزان کاتالاز سرم و سوپراکسید دیسموتاز در گروه های TL و TC مشاهده شد. به طور کلی، وضعیت ایمنی و آنتی اکسیدانی ماهی نشان داد که سیستم آکواپونیک دارای اثر ضد استرس است و با توجه به نتایج بدست آمده از عملکرد رشد و فعالیت آنزیمی می توان پرورش ماهی کپور معمولی در این سیستم را توصیه کرد.

    کلیدواژگان: ماهی کپور معمولی، سیستم آکواپونیک، پارامترهای رشد، آنزیم های گوارشی، ایمنی غیر اختصاصی
  • علی صدری نژاد، لیلا گلستان*، حسین خارا، آزاده قربانی حسن سرایی، محدثه احمدنژاد صفحات 38-50

    تحقیق حاضر به منظور سنجش و ارزیابی بهداشتی فلزات سنگین (سرب، روی، کادمیوم و مس) در عضله، کبد، گناد، روده و انگل های گوارشی اردک ماهی(Esox lucius) درتالاب انزلی انجام شد. بدین منظور تعداد 90 قطعه اردک ماهی در طول سال 1399 و در فصل تولید مثل (زمستان) از تالاب انزلی نمونه برداری شدند. طی دوره آزمایش، طول کل، طول چنگالی، طول استاندارد و وزن کل اندازه گیری شدند. همچنین، سن و جنسیت ماهیان نیز تعیین شد. پس از تخلیه امعاء و احشا، بافت عضله، گنادها، روده، کبد و انگل ها جدا شدند. سپس، هضم شیمیایی و آنالیز فلزات انجام شد. نتایج نشان داد کبد (بویژه مس:mg/kg  270/22 و روی: mg/kg 201/99) و روده (بویژه مس:mg/kg  1/650 و روی: mg/kg 014/605) دارای بالاترین مقادیر فلزات سنگین در اردک ماهی بود (05/0P<). بررسی بین دو جنس نر و ماده اردک ماهی بیان کننده عدم وجود اختلاف معنی دار در بیشتر موارد بود (05/0P>). همچنین ماهیان با سن متوسط دارای مقادیر بالاتری از فلزات سنگین بودند (05/0P<). با این حال، این مسئله دقیق نبوده و در بسیاری از موارد هم سن تاثیر معنی داری نداشت (05/0P>). علاوه بر این، مقادیر بالای فلز سنگین در انگل های ماهیان مشاهده شد (05/0P<). به نظر می رسد که انگل ها به عنوان جذب کننده فلزات سنگین یا انتقال دهنده آن ها از محیط بیرون به بدن ماهی عمل می کنند. از نظر فلزات سنگین نیز میزان سرب (میانگین کل اندام ها:mg/kg  005/0) و کادمیوم (میانگین کل اندام ها:mg/kg  0105/0) نسبت به دو فلز سنگین دیگر کمتر بود. میزان حد مجاز مس، سرب و کادمیوم در بیشتر موارد پایین تر از حد استانداردهای مجاز سازمان بهداشت جهانی بود. از آن جایی که مقادیر فلزات سنگین در عضله و حتی گنادهای اردک ماهی (از نظر خوراکی) بسیار کمتر از حد مجاز تعیین شده می باشد می توان بیان کرد که از لحاظ مصرف انسانی مشکلی وجود ندارد و تا حدودی از وجود این عناصر در ماهیان چشم پوشی کرد. ولی مصرف خوراکی کبد و روده بالاترین خطر را در بین اندام ها داراست. ضمن اینکه مصرف خوراکی دو جنس مختلف اردک ماهی تفاوتی در میزان جذب فلزات سنگین و اثر آن در انسان ندارد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، اردک ماهی، اندام، جنسیت، سن، استاندارد مجاز
  • فضلعلی موسی نژاد، محمد هرسیج*، محمد قلی زاده، سید مصطفی عقیلی نژاد صفحات 51-58

    ماهیان استخوانی دریای خزر ازجمله گونه هایی هستند که ذخایر آن ها به دلیل آلودگی، تخریب زیستگاه، بهره برداری بیش از حد و صید غیر مجاز رو به کاهش است. با توجه به گستردگی صید غیرمجاز در استان گلستان و عدم مطالعات کافی در این زمینه، این تحقیق به بررسی تغییرات صید غیر مجاز و شناسایی عوامل دخیل در وقوع آن می پردازد. با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و طراحی پرسشنامه و مراجعه حضوری پرسش گر به صیادان غیر مجاز، عوامل موثر در وقوع صید غیر مجاز در بخش جنوبی دریای خزر، استان گلستان در دو منطقه بندرترکمن و گمیشان شناسایی و بر اساس طیف لیکرت طراحی شد. اطلاعات مورد نیاز با تکمیل تعداد 50 پرسشنامه صیادی جمع آوری و به سوالات مرتبط با علل اجتماعی، اقتصادی و صیادی در یک دوره یک ساله (1395) پاسخ داده شد. نتایج نشان دهنده تفاوت معنی داری در عوامل صید غیرمجاز بین مناطق بندرترکمن و گمیشان است (05/0p<، 35/3t-test=). همچنین اختلاف معنی داری بین زمستان با بقیه فصول در بررسی صید غیرمجاز نشان داد(05/0p<، 15/2ANOVA=). تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه صید غیر مجاز با استفاده از مدل رگرسیونی خطی نشان داد که ارتباط معناداری بین احتمال وقوع صید غیرمجاز از کل ماهیان استخوانی صیدشده (برحسب کیلوگرم) با متغیرهای مستقل از جمله تعیین میزان اطلاعات از ماهیان، استقرار دام در دریا، تعداد کل رشته دام، انگیزه اصلی از اقدام به صید و فاصله محل سکونت از دریا وجود دارد. این مطالعات نشان می دهد که مجموعه ای از پارامترهای اقتصادی، اجتماعی و شیلاتی می تواند دخیل در وقوع صید غیر مجاز ماهیان استخوانی دریای خزر باشد.

    کلیدواژگان: صید غیرمجاز، ماهیان استخوانی، دریای کاسپین، استان گلستان
  • ایمان ناصری فرد، ابراهیم ستوده، امین اوجی فرد، وحید مرشدی*، شیرین حامدی صفحات 59-70

    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات درجه حرارت های مختلف آب و نرخ های غذادهی بر عملکرد رشد، ترکیب شیمیایی لاشه، شاخص های خونی و ترکیبات بیوشیمیایی خون ماهی سی باس آسیایی (Lates calcarifer) انجام شد. در این آزمایش سه سطح درجه حرارت 20، 27 و 33 درجه سانتی گراد و دو نرخ غذادهی بیومس (5/2 درصد) و سیری در 6 تیمار با سه تکرار به مدت 6 هفته مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور 8 قطعه ماهی سی باس با میانگین وزنی 24/0±55/99 گرم به صورت تصادفی به تانک های با آبگیری  200 لیتری منتقل و غذادهی ماهیان با استفاده از غذای کنسانتره تجاری انجام شد. در پایان دوره آزمایش عملکرد رشد، شاخص های خونی و ترکیبات شیمیایی لاشه ماهیان مورد سنجش قرار گرفت. نتایج این برسی نشان داد نرخ غذادهی بیومس (5/2 درصد) و سیری تاثیر معنی داری بر عملکرد رشد و تغذیه این ماهی ندارند (05/0<P). با این حال سطوح مختلف درجه حرارت تاثیر معنی داری بر این شاخص ها نشان دادند (05/0>P). میانگین وزن نهایی ماهیان پرورش یافته در درجه حرارت 33 درجه و تغذیه شده در سطح بیومس نسبت به سایر تیمارها بالاتر بود، هر چند این اختلاف نسبت به گروه نگهداری شده در درجه حرارت 27 درجه و تغذیه شده در حد سیری اختلاف معنی داری نشان نداد. در بین پارامترهای خون شناسی اندازه‏گیری شده فقط تعداد گلبول‏های قرمز تغییرات معنی‏داری را در بین تیمارها نشان داد (05/0>P). برخی از ترکیبات بیوشیمیایی خونی اندازه گیری شده مثل تری گلیسیرید، گلوکز و کلسترول به طور معنی داری تحت تاثیر درجه حرارت آب و نرخ های غذادهی قرار گرفتند (05/0>P). فعالیت آنزیم های کبدی در پلاسمای ماهیان پرورش یافته در تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری نداشتند (05/0<P). میزان پروتیین و چربی لاشه ماهیان با افزایش درجه حرارت افزایش یافت، به طوریکه گروه نگهداری شده در درجه حرارت 33 درجه سانتیگراد بالاترین مقدار این ترکیبات شیمیایی را داشتند (05/0P<). در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد درجه حرارت های بالای 27 درجه برای پرورش این گونه بهینه تر بوده و نرخ های غذادهی بیومس و سیری در این محدوده درجه حرارتی تاثیر قابل ملاحظه ای بر عملکرد رشد و سلامتی این ماهی ندارد.

    کلیدواژگان: درجه حرارت، نرخ غذادهی، عملکرد رشد، سی باس آسیایی، خلیج فارس
  • ریتا جمعه، حسین چیت ساز*، رضا اکرمی صفحات 71-78

    این پ‍ژوهش به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف آنتوسیانین مستخرج از کاسبرگ چای ترش  بر شاخص های رشد، بازماندگی و ترکیب مغذی بدن در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) به مدت 8 هفته انجام گرفت. آزمایش با استفاده از طرح کاملا تصادفی شامل سطوح صفر (شاهد)،  5/0، 1 و 5/1 درصد آنتوسیانین در جیره انجام گرفت. تعداد 15 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی1/0± 14 گرم درون مخازن ذخیره سازی و به میزان 4% وزن بدن تغذیه شدند. در انتهای دوره آزمایش شاخصهای رشد، تغذیه، بازماندگی و ترکیب بدن ارزیابی شدند. بر اساس نتایج؛ تفاوت معنی داری در پارامترهای رشد نظیر وزن نهایی، درصد افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و شاخص های تغذیه ای مشتمل بر نسبت کارایی پرونیین، ضریب تبدیل غذا و درصد غذای خورده شده روزانه بین تیمارهای آزمایشی حاوی سطوح مختلف آنتوسیانین و تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>P). اگرچه بهترین عملکرد رشد و کارایی تغذیه بطور معنی داری در تیمار 5/0% بدست آمد (05/0>P). تفاوت معنی داری در نرخ بازماندگی ماهیان بین تیمارهای مختلف مشاهده نگردید(05/0<P).همچنین تفاوت معناداری در ترکیب شیمیایی بدن ماهیان تغذیه شده با سطوح مختلف آنتوسیانین مشاهده نشد. تفاوت معنای داری بین تیمار شاهد و تیمارهای حاوی آنتوسیانین در آنزیمهای کبدی AST ، ALP و LDH مشاهده نشد ولی افزایش معنی داری در شاخص ALT بین تیمار 1% آنتوسیانین و شاهد مشاهده شد(05/0>P).در مجموع نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سطوح مختلف آنتوسیانین مورد مطالعه تاثیری بر افزایش عملکرد رشد، تغذیه و ترکیب بدن ماهی قزل آلای رنگین کمان ندارد.

    کلیدواژگان: چای ترش، رشد، بازماندگی، ترکیب بدن، آنزیمهای کبدی، قزل آلای رنگین کمان
|
  • Mina Jabari, Mohammad Kazem Khalesi, Sarah Haghparast*, Sohrab Kohestan Eskandari Pages 1-11

    This study aimed to investigate the effects of different alkalinity levels on growth performance, carcass analysis and blood parameters of kutum fingerlings. The examined fish samples were reared in five levels of alkalinity including a Hall water (control) with an alkalinity of 250 mg/l, 50% distilled water+50% Hall water (110 mg/l alkalinity), Hall water + 10 g sodium bicarbonate (soda, 350 mg/l alkalinity), Hall water + 20 g sodium bicarbonate (450 mg alkalinity), and Hall water + 30 g sodium bicarbonate (550 mg alkalinity) with three replications for 8 weeks. Results of the present study showed that with increased concentration of backing soda, levels of water pH, salinity, EC and TDS increased. Concentrations of ammonia and nitrate in water increased followed by increased concentration of backing soda and the lowest ammonia and nitrate levels were recorded in the treatment containing 110 mg/l CaCO3 and treatments with no backing soda addition, respectively (P<0.05). Contents of blood glucose and serum cortisol increased significantly with increasing soda-induced alkalinity. Changes in alkalinity level did not led to any significant changes in growth performance and feeding indices of the fingerlings. The increased level of backing soda significantly elevated the contents of hemoglobin, hematocrit, red and white blood cells. Results of carcass analysis detected significant differences among various treatments. Considering the non-significant differences among treatments with respect to growth indices, it can be concluded that this valuable species can be farmed in waters with alkali conditions similar to the present study.

    Keywords: Alkalinity, Growth performance, Carcass analysis, blood Parameters, Kutum
  • Rasoul Ghorbani*, Ali Akbar Hedayati, Ahmad Reza Hashemi, Mohammad Hadi Abolhasani, Ali Haghi Vayghan, Mohammad Amini Charmehini Pages 12-22

    Golden barb, Carasobarbus luteus (Heckel, 1843), belongs to the Barbus genus and is one of the freshwater species of Iran and native to Shadegan wetland. Some biological characteristics of Carasobarbus luteus were studied in Shadegan Wetland. Monthly samples were collected from five stations; Doragh (Mahshahr), Rogabe, Khorosy, Salmane and Atish from April 2013 to Mars 2014. 1608 specimens (276 males and 1332 females) were collected and measured. Results showed Mean±s.d length values for the male and female were calculated as 161±28(110-222), 174±38(95-280) mm respectively and mean±s.d weight values were 60±31(15-175), 80±39(15-370)g respectively. The length-weight relation were calculated as W=0.00003L2.83 (R2=0.84) for males, and W=0.0001L2.80 (R2= 0.86) for female; that determined negative allometeric model. The mean values of condition factor (K) were 1.77± 0.14 in males and 0.78± 0.27 for females and have no significant different (P>0.05). The spawning peak was determined in April, and length at maturity (LM), consume per biomass (Q/B) and production per biomass (P/B) were calculated for males and females as below LM=152, 139 mm; P/B= 0.71, 0.52 and Q/B=15.41, 12.37 respectively.

    Keywords: Shadegan Wetland, Biological characteristics, Carasobarbus luteus
  • Ahmad Reza Pirali Zefrehei*, Seyyed Aliakbar Hedayati Pages 23-29

    With the increasing use of water resources, increasing population, urbanization, identification and conservation of aquatic ecosystems have received much attention. To this end, researchers consider the use of remote sensing techniques and GIS to be appropriate and efficient. In this study, habitat susceptibility of fish to the Choghakhor wetland in the central plateau of Iran was investigated. After integrating layers of effective parameters (chlorophyll a and water surface temperature), the final map was obtained based on fuzzy logic in Arc GIS 10.3. To better evaluate the final map, it was divided into five classes of very low, low, medium, high and very high potential. Areas that are closer to blue have a higher potential for nesting and fish life, and as we get closer to yellow, their potential is diminished. This study demonstrated the ability of the fuzzy method and remote sensing techniques and geographic information systems to distinguish and identify susceptible areas.

    Keywords: Wetland, Choghakhor, Fuzzy, GIS, Fish habitat
  • Mehdi Asadi, Mohammad Harsij, Hossein Adineh*, Mohammad Gholizadeh, Nima Moazami Pages 30-37

    Aquaponic is considered a sustainable semi-closed system for food production that combines aquaculture and hydroponics. The aims of this study were to evaluate the influence of aquaponic on the growth and feed performance, digestive enzyme activity and blood parameters of Common carp juveniles for 60 days. This experiment consisted of three groups (three replications per group) which included; cultivation of common carp without plants (T0), use of aquaponic system for culturing common carp with lettuce (TL) and cucumber (TC). A total of 225 carp (initial body weight: 11.59 ± 0.41g) were randomly distributed in nine 60-L tanks. Results showed that aquaponic system in TL and TC groups could increase the weight gain (WG) and specific growth rate (SGR) and reduce the feed conversion ratio (FCR) of common carp. Total protease, amylase, and lipase activities were also significantly higher in TL and TC groups than control group, respectively. After 60 days, serum lysozyme activity and total immunoglobulin were significantly higher and serum cortisol and glucose levels were lower in aquaponic groups than the control group. The highest serum catalase and superoxide dismutase were observed in TL and TC group. The best effect on growth, digestive enzymes, and immune response were shown in TL and TC groups (Aquaponic system) compared to control.

    Keywords: Common carp, Aquaponic system, Growth parameters, Digestive enzymes, Non-specific immunity
  • Ali Sadrinezhad, Leila Golestan*, Hossein Khara, Azade Ghorbani Hasansaraei, Mohaddeseh Ahmadnezhad Pages 38-50

    The present study was performed to measure heavy metals (Pb, Zn, Cd and Cu) in the muscle, liver, gonad, intestine and digestive parasites of Pike (Esox lucius) in Anzali wetland. For this purpose, 90 fish Pike were sampled from Anzali wetland during 2020 and in the reproductive season (winter). During the experiment, total length, fork length, standard length and total weight were measured. The age and sex of the fish were also determined. After emptying the viscera, muscle tissue, gonads, intestines, liver, and parasites were isolated. Then, chemical digestion and metal analysis were performed. The results showed that liver (especially copper: 220.270 mg / kg and zinc: 99.199 mg / kg) and intestine (especially copper: 650.1 mg / kg and zinc: 605,014 mg / kg) had the highest levels of metals. It was heavy in duck fish (P<0.05). The study showed that there was no significant difference between males and females in most cases (P>0.05). Also, middle-aged fish had higher amounts of heavy metals (P<0.05). However, this was not accurate and in many cases the same age did not have a significant effect (P>0.05). In addition, high amounts of heavy metal were observed in fish parasites (P<0.05). Parasites appear to act as absorbers of heavy metals or transport them from the outside environment to the fish body. In terms of heavy metals, the amount of lead (average of total organs: 0.005 mg / kg) and cadmium (average of total organs: 0.0105 mg / kg) was lower than the other two heavy metals. Copper, lead, and cadmium levels were in most cases below the WHO standards. Since the amount of heavy metals in the muscle and even the gills of duckfish (in terms of food) is much less than the allowable limit, it can be said that there is no problem in terms of human consumption and to some extent the presence of these elements in The fish ignored. But oral consumption of the liver and intestines has the highest risk among the organs. In addition, the oral consumption of two different species of duck fish does not differ in the rate of absorption of heavy metals and its effect on humans.

    Keywords: Heavy Metals, Pike, Organ, Gender, Age, Permitted Standard
  • Fazlali Mosanejad, Mohammad Harsij*, Mohammad Gholizadeh, Mostafa Aghilinezhad Pages 51-58

    The bony fishes of the Caspian Sea are the species whose reserves are decreasing due to Pollution, habitat destruction, exploitation and illegal fishing. Regarding the extent of illegal fishing in Golestan province and lack of sufficient studies in this regard, this study examines the changes in illegal fishing and identifies the factors involved in its occurrence. Using descriptive-analytical method, designing a questionnaire and questionnaire in person, the factors affecting the incidence of illegal fishing in the southern part of the Caspian Sea, Golestan province, were identified and ranked in two regions of Turkmen and Gomishan. Required information was collected by completing 50 questionnaires and questions related to social, economic and hunting causes during a one-year period (1395) was answered. The results showed a significant difference in illegal fishing between Bandar-Torkman and Gomishan (p ˂0.05, t- test= 3/3). Also, there was a significant difference between the winter and the rest of the seasons in the illegal fishing survey (p ˂0.05, ANOVA= 2/15). Analysis of illegal catch data by using linear regression model showed that there was a significant correlation between the probability of illegal catching of all trapped bones (in kilograms) and independent variables, including information from fish, establishment of trapping in sea, total number of traps, The main motive for hunting and the distance of the sea. This study showed that the rate of catches and reserves of bony species in the Caspian Sea has decreased, which has been accompanied by an increase in illegal fishing activities.

    Keywords: Illegal fishing, Linear Regression Model, Questionnaire, Caspian Sea Bony Fish
  • Iman Naserfard, Ebrahim Sotoudeh, Amin Oujifard, Vahid Morshedi*, Shirin Hamedi Pages 59-70

    This study aimed to investigate the effects of different temperatures (20, 27 and 33 °C) and two feeding rates (2.5 % biomass per day and satiation) on growth performance, body composition, hematology and blood biochemistry of Asian sea bass (Lates calcarifer). For this purpose, 8 fish with an average initial weight of 99.55 ± 0.24 g were randomly transported to 200 liters tanks (6 treatments with three replicates) and fish feeding was done using a commercial feed for 6 weeks. At the end of the experiment, the growth performance, blood indices and chemical composition of fish carcasses were measured. The results of this study showed that the feeding rate of biomass (2.5%) and satitation had no significant effects on growth performance and nutrition of this fish (P<0.05). However, different levels of temperature showed a significant effect on these indices (P <0.05). The average final weight of fish grown at 33 °C and fed at the biomass level was higher than other treatments, although this difference was not significantly different from that of the stored group at 27 °C. Among the hematology parameters, the number of red blood cells showed significant changes among treatments (P<0.05). Plasma biochemical parameters such as triglyceride, glucose and cholesterol level were significantly affected by water temperature and feeding rates (P <0.05). The activity of liver enzymes in plasma was not significantly different in different treatments (P <0.05). The protein and lipid content of fish carcasses increased with increasing temperature so that the group stored at 33 °C had the highest protein and lipid content (P <0.05). In general, the results of this study showed that temperatures above 27 °C are more optimal for this species and the feed rates of biomass and satiation have no significant effect on the growth and health performance of this fish in this temperature range.

    Keywords: Temperature, Feed rate, Growth performance, Asian Sea Bass, Persian Gulf
  • Rita Jomeh, Hossein Chitsaz*, Reza Akrami Pages 71-78

    The aim of this study was to determine the effect of anthocyanin from roselle (Hibiscus sabdariffa) supplemented diets on growth, survival and body composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) for 60 days. Fish were fed 0 % (control), 0.5 %, 1 %  and 2 % anthocyanin extract in complete random design.  Fifteen fish with the same initial weight (14 ± 0. 1 g) were selected and randomly distributed into experimental treatments in triplicates and were fed 4 % biomass. Growth performance, feed efficiency, survival and body composition were assed at the end of the rearing period. The result showed that there were no significant difference between the control and anthocyanin treatments in final weight, weight gain (%), specific growth rate (SGR % day-1), protein efficiency ratio (PER), feed conversion ratio (FCR)  and feed intake (% day-1), although, growth performance and feed efficiency were  higher in anthocyanin 0.5% compared to the other treatments. Morever, There was no significant difference in survival rate between the control and anthocyanin treatments.  No significant differences was observed in nutritional carcass between the control and anthocyanin supplement. No significant differences was observed in AST, ALP and LDH between anthocyanin treatments and control group, although ALT significantly increased in 1% anthocyanin extract.The present study demonstrates that anthocyanins from roselle has no effect on growth performance, feed efficiency and body composition of rainbow trout.

    Keywords: Anthocyanin, Roselle, Growth, Survival, Hepatic enzyme, Body composition, Rainbow trout